De Vakken
Couture
De eerste ervaringen met de batiklessen was voor de leraren niet gemakkelijk. Er waren studenten die nog nooit een potlood hadden vastgehouden en om te batikken moet je leren tekenen en figuren ontwerpen.
De lessen vinden altijd buiten plaats. Een punt van zorg voor de school is het chemisch afval dat bij de verfbaden overblijft. Door er zoveel mogelijk voor te zorgen dat ook de laatste restjes verf door de stof wordt opgenomen, proberen de leraren er voor te zorgen dat er weinig afval over blijft. Ook leren de studenten zorgvuldig met chemisch afval om te gaan. Steeds vaker wordt er ook met natuurlijke, traditionele producten gewerkt.
De producten van de batiklessen trekken altijd veel belangstelling. De stoffen zijn per meter te koop maar worden ook verwerkt tot tafelkleden en kleding. Jaarlijks wordt er tijdens de Open Dag een modeshow gehouden door studenten van de couture- en batiklessen. De leraren zijn de enthousiaste motoren achter deze shows. Het niveau er van ligt ieder jaar hoger en geeft blijk van een goede samenwerking tussen de leraren van de couture- en batiksectie. Het doel is niet alleen om te laten zien wat de studenten op school leren, maar ook om de collectie te verkopen. Met de opbrengst moeten immers weer nieuwe materialen voor de lessen worden gekocht.
Cuisine
De studenten krijgen zowel theorie- als praktijklessen. In de theorielessen leren ze hoe een recept is samengesteld en welke ingrediënten en hoeveelheden je nodig hebt om het te laten smaken als bedoeld is. Een probleem is dat veel studenten bij het begin van de opleiding niet kunnen lezen en schrijven. Ze moeten de recepten dan uit het hoofd leren. Ook moeten ze kunnen rekenen om de ingrediënten te kunnen wegen. De studenten volgen praktijklessen in de keuken van de school. Onder toeziend oog van de docent bereiden ze lunches voor toeristen en kleine snacks voor de verkoop in het dorp. Ze maken kennis met verschillende gerechten uit de Afrikaanse en de Europese keuken en met het reilen en zeilen van een restaurant. De inkoop van de ingrediënten, de samenstelling van de menu’s en het bedienen van gasten zijn vast onderdeel van het lesprogramma.
Wie voor de specialisatie koken kiest moet ook de lessen tuinbouw en het inmaken van groente en fruit volgen. Inmiddels heeft de school daar, dankzij acties in Nederland, een apart lokaal voor. De inrichting bestaat uit een aanrecht, een gasfornuis, acht bankjes, een schoolbord en een koelkast. Er wordt voornamelijk siroop, jam, yoghurt en zeep gemaakt. Met de specialisatie koken kunnen studenten aan het eind van het derde jaar gaan werken in restaurants en kleine hotels of een klein eigen bedrijf beginnen.