Vrouwenvakschool Satang Jabang in Kafountine Senegal

Nieuws


September 2021
Klanten AH supermarkt het Kleine Loo steunen onderwijs in Afrika

Een statiegeldactie van de AH supermarkt in de Haagse wijk Het Kleine Loo heeft 207,85 euro opgebracht voor de vrouwenvakschool Satang Jabang in het dorp Kafountine in Senegal. Daarmee kan een studente een half jaar les krijgen op die school. Die opleiding is de enige manier voor jonge vrouwen in Kafountine om een zelfstandige toekomst op te bouwen.

De klanten van de winkel hebben door het doneren van hun statiegeldbonnetjes in de maand augustus een bedrag van 207,85 euro bij elkaar gespaard. Dit bedrag is vandaag overhandigd door winkelmanager Manon Winnepenninckx aan Stichting Kafountine. De opbrengst gaat via Stichting Kafountine voor 100% naar de vrouwenvakschool Satang Jabang in het dorp Kafountine, in het West-Afrikaanse Senegal. Jonge vrouwen in Kafountine krijgen zo de kans een vak te leren: mode of voedselbereiding, waardoor ze zelf geld kunnen verdienen. “Het is hartverwarmend dat we met z’n allen een studente een half jaar deze opleiding kunnen laten volgen", zegt Rutger Schilpzand, voorzitter van Stichting Kafountine. Manon Winnepenninckx voegt toe: “Senegal lijkt zo ver weg, maar als je beseft dat ook deze school vorig jaar drie maanden dicht is geweest door corona, komt het ineens een stuk dichterbij. In onze winkels zijn we dagelijks bezig met corona. Deze actie voor scholing van vrouwen sluit daar mooi bij aan.”

PIC overhandiging AH statiegeld-actie 210909
September 2021
Mooie resultaten op de Satang Jabang School

Deze zomer vonden in Kafountine de jaarlijkse schoolexamens plaats. Ondanks de lastige coronasituatie heeft de school ook dit jaar goede resultaten behaald. De docenten van de school hebben hard gewerkt om te zorgen dat de studentes zoveel mogelijk lessen konden inhalen na de lockdown. En niet zonder succes: in totaal hebben 22 studentes eindexamen gedaan, waarvan 18 geslaagd zijn. Van hen studeerden 7 af in Couture, 11 in Cuisine. Deze studentes zijn klaar voor een mooie zelfstandige toekomst! Vier studentes hebben in augustus het CAP-examen gedaan. Dit is een landelijk examen op hoger niveau. Met trots kunnen we vermelden dat alle vier de studentes hiervoor geslaagd zijn. Het was dit jaar niet mogelijk een groot feest te organiseren voor de geslaagden vanwege het coronavirus, maar de school heeft evengoed een mooie ceremonie geregeld. Een mooie afsluiting van een ingewikkeld schooljaar!

20210731_140427 (1)
Augustus 2021
Draag bij aan verduurzaming van de school
Vijf redenen voor zonne-energie

Ook in Kafountine, zoals overal op de wereld, laat klimaatverandering zich voelen. De regens worden onvoorspelbaarder en heviger. En je moet er in de prachtige delta van de Casamance rivier niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren als de zeespiegel verder gaat stijgen…. Hoog tijd voor actie. Eén van de meest simpele stappen is omschakelen op zonne-energie. Samen met de Wilde Ganzen willen de directie van de school en Stichting Kafountine zorgen voor een installatie voor zonne-energie op het dak van het nieuwe lesgebouw van Satang Jabang, dat nu gebouwd wordt.

Dit heeft naast het verminderen van de CO2 uitstoot nog vier andere voordelen:

  • altijd elektriciteit, dus geen last meer van stroomuitval. Dat is hard nodig om het voedsel voor de lessen in maaltijdbereiding goed te kunnen bewaren
  • minder kosten, want stroom is duur in Senegal
  • een inspirerend voorbeeld voor het dorp
  • de studenten raken bekend en vertrouwd met zonne-energie

Het kopen en aanleggen van de installatie voor zonne-energie kost ruim 10.000 euro. De Wilde Ganzen nemen dik € 3500 voor hun rekening, als Stichting Kafountine voor de rest zorgt. Doet u mee? Elk bedrag is welkom. Vermeld bij uw overmaking naar rekeningnr NL18 INGB 000 752 8351 tnv Stichting Kafountine: zonnepanelen.

PIC new building front 210825
Wilde Ganzen Logo RGB
Juni 2020
Stichting Kafountine in de Delftse spotlights

Ons bestuurslid Jacqueline Vink stond als vrijwilliger voor Stichting Kafountine in de spotlights in de Delft op zondag. Lees het volledige artikel hier: https://www.delftopzondag.nl/reader/22740/35878/”

1a0c9bdc-aec6-4530-9379-9f5c7a2162e5
April 2020
Coronavirus raakt ook de Satang Jabang school

Ook in Senegal worden maatregelen getroffen tegen het coronavirus. De Satang Jabang school moet dan ook tijdelijk sluiten. De Delftse Post schreef over de impact van corona op de school. Lees het artikel hier: https://www.delftsepost.nl/nieuws/algemeen/971834/coronavirus-treft-ook-school-in-senegal

April 2019
Supermarktactie voor onderwijs groot succes

Senegalese meiden meer kansen geven op een zelfstandig bestaan in eigen land. Dat is het resultaat van de gulle bijdrage van de Delftsbrede AH-statiegeldactie. De opbrengst gaat naar Stichting Kafountine, voor tweedekans onderwijs in het West-Afrikaanse Senegal. Jonge vrouwen krijgen zo de kans een vak te leren: mode of voedselbereiding. Tijdens de driejarige opleiding volgen ze naast alfabetiseringslessen en gezondheid ook praktische lessen. Van batiklessen tot kleding ontwerpen en van groente kweken tot een restaurantmaaltijd bereiden. “Indrukwekkend, dit bedrag van €1321,- dat de Delftse inwoners met hun statiegeldbonnen doneerden", aldus het Delftse bestuurslid van Kafountine, Jacqueline Vink. Zij kreeg de cheque van AH-supermarktmanager Babs Roodenburg (rechts op de foto) namens de vier Delftse AH-vestigingen. Babs: “Onderwijs is de beste stap naar een betere toekomst. AH heeft onderwijs hoog op de agenda staan. Dat laten we ook zien met huiswerkklassen en gratis online examentrainingen voor onze werkscholieren. Deze actie voor scholing van vrouwen sluit daarbij mooi aan.”

20190426_165326
April 2019
Nieuwbouw vordert gestaag

Met dank aan de steun van vele donateurs en Stichting de Wilde Ganzen hebben we in 2018 voldoende middelen gegenereerd voor de bouw van nieuwe klaslokalen voor de Satang Jabang school. Inmiddels is de bouw in volle gang en zullen de lokalen voor de start van het regenseizoen klaar zijn voor gebruik!

6607a8e0-dd18-41e1-8255-5cc47cdcfe1d
Maart 2019
Promofilm Kafountine

Met dank aan Flatcap Goatee Productions heeft Stichting Kafountine een nieuwe promofilm. Bekijk 'm hier!

Oktober 2018
Vele steentjes voor schoolmeiden Kafountine

Op 13 oktober organiseerden we onze jaarlijkse benefietborrel, net als vorig jaar in Boekhandel van der Meer in Noordwijk, om de nieuwbouw van de school te realiseren. Met live muziek, een flitsende veiling, huisgemaakt gebak en speciaalbiertjes geschonken door de Scheldebrouwerij haalden we een fantastisch resultaat van ruim €2.000!

Xandra van der Weiden heeft speciale kunstwerkjes gemaakt voor iedereen die 'een steentje bijdraagt' aan de nieuwbouw. Wilt u ook zo'n mooie zeefdruk ontvangen? Bij een donatie van €25 krijgt u het kunstige bedankje (zie foto) thuisgestuurd. U kunt doneren via de doneerpagina op deze website of rechtstreek op rekeningnummer NL18 INGB 000 752 8351 en stuur uw adresgegevens naar info@stichtingkafountine. Dan komt het kunstwerkje zo spoedig mogelijk uw kant op!

PHOTO-2018-10-14-20-30-43
September 2018

Dit jaar werft Stichting Kafountine extra fondsen voor de nieuwbouw. De klaslokalen zijn na ruim 20 jaar namelijk aan vervanging toe. We zijn daarom een crowdfundingsactie gestart. Draagt u een steentje bij? Doneer hier

Ook de benefietborrel staat in het teken van de nieuwbouw. Deze vindt plaats op 13 oktober, van 16.00-19.00 in boekhandel van der Meer in Noordwijk. Komt u ook? Meldt u aan via info@stichtingkafountine.nl of via facebook

April 2018

Op 5 april nam Jacqueline Vink namens het bestuur de fantastische opbrengst van de statiegeldactie in Delft in ontvangst. In twee filialen werd in een maand tijd maar liefst €875,50 gedoneerd! Lees hier het artikel in de Delftse Post:

AH statiegeldactie
Januari 2018

Naar aanleiding van het bezoek aan Kafountine door een delegatie van het bestuur, plaatste de Delftse Post een artikel over de school. Lees het hier!

Knipsel

Stichting Kafountine vraagt om uw hulp !