Vrouwenvakschool Satang Jabang in Kafountine Senegal

In memoriam - Tanjo Diabang


2 januari 1962 – 18 september 2020 

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Tanjo Diabang, oprichter en directeur van de Satang Jabang school. In 1996 richtte Tanjo, samen met Tine Veldkamp, de Satang Jabang school op. Hij zag dat de vrouwen in zijn regio te weinig kans kregen om een onafhankelijk bestaan op te bouwen, en besloot hier zelf iets aan te veranderen. Bijna 25 jaar later is de school uitgegroeid tot een voorbeeld voor omliggende scholen en een belangrijke start voor een betere toekomst voor vele jonge vrouwen. 

Tanjo was een voorvechter van vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Een man gekend en geliefd door velen, in Kafountine en ver daar buiten. De passie waarmee hij zich inzette voor de school, en zijn trots op alle meiden die afstudeerden, waren voor ons een inspiratie om ons te blijven inzetten voor dit fantastische project. Dankzij zijn inspanningen, samen met Tine, hebben honderden jonge vrouwen de kans gekregen een onafhankelijk bestaan op te bouwen. Zijn grote inzet bleef niet beperkt tot het onderwijs voor jonge vrouwen. Zo was Tanjo bijvoorbeeld een belangrijk ambassadeur voor het natuurbehoud in de Casamance regio.

Wij kijken terug op een fantastische samenwerking met een inspirator, een voorbeeld en bovenal een goede vriend.

We wensen iedereen die hem liefhad veel sterkte, en zullen ons samen met het Conseil blijven inzetten voor het voortbestaan van zijn fantastische project.

De vrienden van Tanjo maakten een lied voor hem, ze zingen over hoe zeer hij gemist zal worden, maar vooral over zijn inzet voor alles en iedereen om hem heen, als Freedom Fighter.

Stichting Kafountine vraagt om uw hulp !