De school
Het onderwijs in Senegal staat nog in de kinderschoenen. Ongeveer 60% van de kinderen volgt alleen enkele jaren lager onderwijs. Er is aan alles tekort: te weinig geld en daardoor te weinig onderwijzers, te weinig scholen en te weinig leermiddelen. Bovendien houdt men vast aan het Franse schoolsysteem dat weinig aansluit bij de belevingswereld en de taalachterstand van de meeste kinderen. In het bijzonder de meisjes, die toch al snel met het huishouden belast worden, zijn de dupe van deze problematiek.
De Satang Jabang school is binnen een straal van 100 kilometer de enige aangepaste beroepsopleiding om leerlingen van de lagere school die hun eindexamen niet gehaald hebben en de eilandbewoners die helemaal geen scholing hebben gehad, op te vangen (60 à 70% van alle leerlingen).
Op het platteland is onderwijs seizoensgebonden. De scholen zijn vooral tijdens het droge seizoen (oktober tot mei) open, wanneer er minder werk is op het land.
De Satang Jabang school biedt jaarlijks aan 100 leerlingen een driejarige lagere beroepsopleiding dat leidt tot een basisdiploma Koken of Mode.
Voor alle leerlingen is er verplichte Alfabetisering, Gezondheidsvoorlichting en Bedrijfsvoering. Daarnaast zijn er nog een aantal activiteiten als Batikken, Zeep maken en Inmaken.
De producten van de lessen worden verkocht in de boetiek en het restaurant. Dit biedt de leerlingen de gelegenheid ervaring op te doen in het contact met klanten. Een toenemend aantal toeristen maakt hier gebruik van.